2015, een spannende start richting de vernieuwde rijopleiding!

2015 werd een jaar vol vernieuwing en verandering! Een nieuwe voogdijoverheid met nieuwe regeringen. Zowel federaal als gewestelijk zou er veel veranderen. Onze boodschap bij de start van 2015:

Aan al die nieuwe gezichten willen we dezelfde boodschap brengen: doe eindelijk iets aan die rijopleiding, om ze haar juiste plaats als een van de hoekstenen van verkeersveiligheid te kunnen opnemen! Niets houdt onze nieuwe overheden nog tegen: de bevoegdheid is overgedragen, de regering heeft een voldoende lange regeerperiode voor zich, de nood is hoog. Vorig jaar zal het aantal verkeersdoden immers terug gestegen zijn, na een periode van daling. En zullen er ook nog steeds 20% van die verkeersdoden jongeren zijn. Dat kan niet, dat mag niet, zeker niet wetende dat in de ons omringende landen het beter kan, tweemaal beter zelfs!

Dus, Minister Weyts, Debaets en Prevot: neem die handschoen op en doe er iets aan! Federdrive staat alvast klaar om jullie daarbij te helpen via de rijopleiding. Als jullie weten dat in sommige landen tot 25% betere cijfers onder jongeren konden voorgelegd worden na 1, jawel 1 jaar invoering van een nieuw systeem van rijopleiding, dan is wachten geen optie.

Wij bij Federdrive blijven tijdens het wachten intussen niet bij de pakken zitten: in 2015 lanceert Federdrive een nieuw kwaliteitslabel voor haar leden – erkende kwaliteitsrijscholen. Dat label zal de kwaliteit van de lessen garanderen, een verplichte follow up verzekeren van de leerling en ze introduceert de nieuwste lestechnieken, gebaseerd op inzichten (GDE) uit verkeersveilige landen in Europa.

Daarnaast gaan we volop in de weer zijn voor onze nieuwe leden – de opleidingscentra – in het kader van de nascholing Vakbekwaamheid. Ook hier is de nood hoog. Het is nu januari en 6 (!) maanden na de regionalisering van de verkeersveiligheid en de rijopleiding is het nog steeds niet duidelijk wie deze materie krijgt: federaal of gewestelijk. Dat is nog geen kleine schande, zeker wetende dat aan de vooravond van de eerste vervaldag van de nascholing, in 2015 voor professionele busschauffeurs en 2016 voor de vrachtwagenbestuurders, bijlange niet iedereen is bijgeschoold. Meer zelfs, sommige bestuurders hebben er nog niet eens van gehoord! Heren en dames politici: geef ons duidelijkheid en maak geen politiek spelletje van een verplichting die de verkeersveiligheid bevordert en grote economische schade kan toebrengen als we niet rond geraken!

Ten slotte wil ik onze medewerkers feliciteren en bedanken voor het titanenwerk die het maken van onze fonkelnieuwe website betekende. Een nieuw jaar, een nieuwe start? Voor ons in ieder geval wel!

Jeroen Smeesters
Voorzitter Federdrive